Fordele og ulemper ved forbrugslån

Mange danskere har et anstrengt forhold til forbrugslån og kviklån. Det er lån, som for alvor er blevet forhadt efter luksusfælden på TV3 er blevet så populær. Her kan man uge for uge se danskere som har taget alt for mange online forbrugslån.

Som i mange andre tilfælde er der altid to sider af samme sag. Det kan faktisk give god mening økonomisk set at optage forbrugslån. Hvis du sidder i en situation, hvor du har en masse klatgæld, kan du i mange tilfælde spare penge ved at tage et forbrugslån og samle din gæld.

et hus af penge

Hvis du sidder i en situation, hvor du har købt telefon, tablet og TV på afbetaling samt optaget et par kviklån og måske et SMS lån, så har du mulighed for at spare flere tusinde kroner hver eneste år, hvis du samler din gæld i ét større forbrugslån. Santander tilbyder forbrugslån, hvor man kan låne op til 350.000 kroner med en ÅOP ned til 6,9%. Det er faktisk en rente, som de færreste banker kan tilbyde. På fair-laan.dk kan du sammenligne forbrugslån og finde det bedste lån til din situation.

Når du skal afvikle din gæld er det vigtigt at du læser vilkårene igennem på de aftaler, som du har indgået. I få tilfælde har du ikke mulighed for at indfri lånet før tid, og i disse tilfælde giver det ikke mening at tage et større forbrugslån, da du vil ende i en situation, hvor du har endnu mere gæld end før.

Fare ved forbrugslån

en mand står foran sit hus

Luksusfælden har ret, når de siger at forbrugslån kan være en ond spiral. Hvis du står i en situation, hvor du har svært ved at betale dine regninger, er det en dum løsning at tage endnu et lån for at kunne betale dem, hvis du ikke kan få en markant bedre aftale på det nye lån.

Forbrugslån er først farlige, når renten og stiftelsesomkostningerne (ÅOP) bliver for høje. Der er ikke noget galt med at tage et forbrugslån, hvor du betaler under 10% i rente. I virkeligheden er det dog meget lettere at optage kviklån med over 20% i rente, da du ikke skal opfylde samme vilkår eller have samme høje kreditværdighed.

Når du skal afvikle gæld skal du altid være påpasselig med at optage ny gæld til at betale den gamle gæld af med. Du kan ende i en situation, hvor du ikke kan finde hoved og hale i din økonomiske situation. Her kan et budget hjælpe dig med at finde ud af hvor meget du realistisk set kan betale tilbage på dine lån. Når du har lagt dette budget og ved hvor meget du kan tilbagebetale til dine kreditorer kan du fremlægge det overfor dem og i mange tilfælde enten få lavere renter, gældssanering og/eller betale et mindre afdrag hver måned.

Du skal være meget påpasselig, når du overvejer om du skal vælge et kviklån fremfor et forbrugslån. DR.dk lavede i april 2014 et interview med Bianca Gosvig, som endte i en dårlig situation, fordi hun tog for mange kviklån.

Den største fare ved at optage lån online er de hurtige kviklån med over 25% i ÅOP. Det er nemt at ende i en situation, hvor du ikke længere kan betale dine afdrag, når lånets størrelse stiger så markant hver eneste år. Hvis du tager et kviklån på 75.000 DKK med en rente på 25% skal du betale 18.750 DKK i rente det første år. For at undgå en situation, hvor du optager for dyre kviklån har jeg lavet en oversigt over kviklån, som du kan bruge, når du skal finde et kviklån med lav rente.

Konklusionen må være at der er fordele og ulemper ved forbrugslån og kviklån. Hvis du ser dig om kan du få hurtige lån med gode vilkår, men hvis du ikke gør, kan du ende med en dårlig økonomi.

Skriv et svar